французький утопічний соціалізм

Утопі́чний соціалі́зм — учення про суспільство (суспільний лад), що живе за утопійними принципами, тобто такими, що їх не можна втілити в дійсності. Утопійний соціалізм малює картину бажаного бездоганного суспільства, але не вказує шляхів його побудови, виходячи з наявних суспільних умов. Термін утопійний соціалізм уперше застосували Карл Маркс і Фрідріх Енгельс у «Маніфесті комуністичної партії» (1848) відносно ненаукових соціалістичних теорій.


Вивчення поглядів на суспільство французького представника утопічного соціалізму Сен-Сімона Клода Анрі де Рувруа. Аналіз ідей представника пізнього утопічного соціалізму Шарля Фур'є. Особливості критики капіталізму англійського вченого Роберта Оуена.


Утопічний соціалізм - течія, яка зародилася на початку XIX століття і призначалася для боротьби з експлуатацією в суспільстві. Утопічний соціалізм відображав майбутнє суспільство як суспільство достатку, забезпечуючи задоволення людських потреб і розквіт особи. Для цієї течії характерне використання гіпотетичного методу "що було б, якщо.".


Політико-правові ідеї французького утопічного соціалізму XVIII В. Ж. Мелье, мореллі, Г. Маблі, Г. Бабеф. Французький утопічний соціалізм епохи Просвітництва на основі вимог розуму і природного права критикував буржуазне суспільство і затверджував необхідність комуністичного суспільства як єдино раціонального і відповідального рівного права всіх людей на свободу і користування життєвими благами.


Авторські права на реферати належать їх авторам. Французький утопічний соціалізм, критика буржуазного ладу Сен-Сімона. Реферати > Соціологія > Французький утопічний соціалізм, критика буржуазного ладу Сен-Сімона. Важливе місце в європейській суспільно-політичній думці займати соціологічні ідеї консерватизму, лібералізму й утопічного.


Соціалісти-утопісти не бачили радикальних шляхів переходу до суспільства соціальної справедливості, а своїм завданням вважали розвиток свідомості та пропаганду своїх ідей. Утопічний соціалізм відзначав протилежність класових інтересів, але заперечував політичну боротьбу й революцію, прагнучи перетворення суспільних відносин мирним, еволюційним, компромісним шляхом[3, с. 450 -456].


З ідеями утопічного соціалізму раніше від інших виступив у Франції у XVIII ст. Жан Мельє (1664-1729 pp.).Народився він у селі Мазерні в Шампані. Після закінчення духовної семінарії його було призначено священиком в одну з парафій Шампані. Обстоюючи права селян, він вступив у конфлікт з місцевим сеньйором і єпископом і, розуміючи своє безсилля перед ними, на знак протесту заморив себе голодом і помер.


Французький мислитель Сен-Сімон Клод Анрі де Рувруа (1760--1825) був яскравим представником пізнього утопічного соціалізму. Його економічні ідеї знайшли відображення у творах "Про промислову систему" (1821), "Катехізис промисловців" (1824), "Нове християнство" (1825) та ін. Обґрунтовуючи еволюційно-історичний підхід до вивчення людського суспільства, вчений, на відміну від представників класичної школи, не визнавав капіталістичний устрій вічним та природним.


Ідеї соціально-політичної філософії. Утопічний соціалізм та сен-сiмонiзм. Соціально-психологічний політичний прагматизм Франсуа-Марi-Шарля Фур’є. Практичний комунізм Роберта Оуена. 1.1 Соціально-політична філософія. 1.2 Утопічний соціалізм. 1.3 Сен-сiмонiзм. 2. Соціально-психологічний політичний прагматизм Франсуа-Марi-Шарля Фур’є.


Найбільш вагомий вклад у розвиток ідеї утопічного соціалізму внесли Анрі Сен-Сімон (1760—1825) та Шарль Фур´є (1772—1837) у Франції; Роберт Оуен (1771 — 1858) — в Англії. їхні соціально-етичні ідеї оперті на еволюційну теорію, що розкривала становлення моральної свідомості як природно-історичного процесу.


Утопічний соціалізм – це попереднє науковому комунізму теорії та вчення про корінне перетворення і справедливому устрої суспільства до соціалістичних засадах, не які спираються на знання законів суспільного розвитку і його рушійних сил. Вважають, що це сталося 1834 р., коли було опублікована книга французького письменника П'єра Леру "Про індивідуалізм і соціалізмі". Тоді ж скористався цим терміном і з "героїв" цієї теми Роберт Оуен.


Утопічний соціалізм - прийняте в історичній та філософській літературі позначення передував марксизму вчення про можливість перетворення суспільства на соціалістичних засадах, про його справедливий устрій. Головну роль у розробці та впровадженні у суспільство ідей про будівництво соціалістичних відносин ненасильницьким чином, лише силою пропаганди і прикладу, зіграла інтелігенція та близькі до неї верстви. 1. Утопічний соціалізм в давнину.


Пізній утопічний соціалізм представлений працями відомих мислителів XVIII—XIX ст. К.А. Сен-Сімона, ПІ. Фур´є та Р. Оуена (табл. 6.1). На думку французьких дослідників історії економічних учень, К.А. Сен-Сімон і його однодумці.


Французький мислитель Жан Мельє (1664—1729) запропонував концепцію "Заповіт", де в дусі реформаторства розвінчував гнобительську роль католицького Риму, зазначав, що релігія дуже тісно пов'язана з політикою і залишає поза увагою те, що в реальному житті нерівність закріплюється законодавче. Ідеї утопічного соціалізму не обминули й соціально-політичну думку Росії. Зокрема, багато в чому утопічною була концепція держави Олександра Івановича Герцена (1812—1870).


Французький мислитель Жан Мельє (1664—1729) запропонував концепцію "Заповіт", де в дусі реформаторства розвінчував гнобительську роль католицького Риму, зазначав, що релігія дуже тісно пов'язана з політикою і залишає поза увагою те, що в реальному житті нерівність закріплюється законодавче. Ідеї утопічного соціалізму не обминули й соціально-політичну думку Росії. Зокрема, багато в чому утопічною була концепція держави Олександра Івановича Герцена (1812—1870).


Утопічний соціалізм - це що передує наукового комунізму теорії тавчення про корінному перетворенні і справедливому устрої суспільства насоціалістичних засадах, не спираються на знання законів суспільногорозвитку та його рушійних сил. Хоча ідеї великих соціалістів - утопістів нерідко представляли собоюфантастичне опис майбутнього устрою, проте були породженіумовами матеріального життя суспільства, відображали прагнення певнихкласів.


Соціально-економічне вчення утопічного соціалізму. Дрібнобуржуазна критика економічних основ капіталізму. Економічні ідеї історичної школи в Німеччині. Соціально-економічне вчення утопічного соціалізму. Дрібнобуржуазна критика економічних основ капіталізму. Економічні ідеї історичної школи в Німеччині.


Тема 18. Утопічний соціалізм і марксизм. К. Маркс. Комуністичний маніфест. Французький соціаліст Луї Блан вважав, що від негараздів капіталістичного суспільства - конкуренції і криз однаково страждають як робітники так і підприємці. Врятувати одних від безробіття, а інших від банкрутства може лише створення спільних виробничих асоціацій, на основі суспільної власності. У якості внеску у власність асоціації підприємці вноситимуть гроші, а робітники - свою працю.


2. Утопічний соціалізм. Проте із знищенням станової нерівності лишалася нерівність, зумовлена особистими можливостями і здібностями людей. Зберігалася майнова нерівність, заснована на приватній власності. Сен-Сімон Клод Анрі де (1760-1825) - французький мислитель, соціолог, один із засновників утопічного соціалізму. Піддав критиці капіталістичний уклад. Розглядав виробництво як розумну мету будь-якого суспільства.


УТОПІЧНІ ІДЕЇ ХУІ-ХУІІІст. Утопічний соціалізм - це мрійництво, проекти і вчення про докорінне перетворення суспільного ладу на принципах соціальної рівності, відсутності експлуатації і спільній праці усік громадян. Утопічний комунізм, на відміну від утопічного соціалізму, виражає «ідеал» патріархального ладу з патерналістською психологією людей, з усуспільненими формами співжиття.


утопічного соціалізму у період індустріалізації провідних європейських країн. Ключові слова: утопічний соціалізм, освіта, виробництво. Початок і середина ХІХ століття характеризувалися гігантськими темпами індустріалізації країн Європи. Накопичення капіталів супроводжувалося жорстокою експлуатацією робітників.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

чудо пропись илюхина ответы часть 3 страница 22

гдз робочий зошит посібник з хімії 8 клас ольга березан

решебник по экономике 10 класс иванов