у країні рідна мова що у місті дивослово

Рідною вважається мова своєї нації, мова предків, що пов'язує людину з її народом, з попередніми покліннями, їхнім духовним надбанням. Звичайно діти засвоюють рідну мову в сім'ї від своїх батьків. Однак специфічні умови, в яких тривалий час жив наш народ, і ті чинники, породили національний нігілізм, байдужість до мови і культури свого народу, спричинили ситуацію, коли значна частина українців не знає рідної мови або володіє нею недосконало, а в багатьох українських сім'ях користуються російською мовою. Українська мова є мовою українського народу, отже, тільки вона повинна бути рідною.


· Мудрий не все каже, що знає, а дурний не все знає, що каже. · Що маєш сказати – наперед обміркуй. · Говори мало, слухай багато, а думай ще більше. · Не хочеш почути поганих і дурних слів, не кажи їх сам. · Умій вчасно сказати і вчасно замовкнути. · Умієш говорити – умій слухати. · Коли сам добре не знаєш, то не говори. · Дав слово – виконай його. · Краще недоговорити, ніж переговорити. · Написане пером, не вирубаєш топором. · Лагідні слова і камінь крушать. · Недобре слово гірш вогню пече. · Розповів Мирон рябої кобили сон. · Слово не горобець – вилетить не піймаєш. · Язик до Києва доведе. ·.


Необхідне для вчителів української мови та літератури видання не змогло вижити на передплату. Тим прикріше було дізнатися від редакторки «Дивослова» – одного з найкращих часописів з української мови і літератури, що цього року він припиняє існування. Передплати вистачає лише на три місяці – і, за іронією долі, видання загине якраз тоді, коли йому виповниться 70 років. Часопис було засновано у березні 1951 року, з 1963 р. він мав назву «Українська мова і література в школі», а від 1994 р. виходив під сучасною назвою. Отже, таке необхідне для освітян видання розділить сумну долю ще одного надзвичайно цінного часопису «Урок української», який виходив з 1999 до 2008 р. і також не зміг вижи.


Рідна мова – це мова твого дитинства, це мова, на якій спілкуються твої батьки, багато твоїх родичів. Це шлях, яким ти йтимеш доти, доки не сягнеш краю. Це твої думки та почуття, це твої наміри та прагнення, адже ти наодинці з собою розмовляєш своєю мовою, рідною для тебе. Кожен сам обирає, яку мову вважати рідною. Деякі люди приймають за рідну державну мову, деякі – материнську мову, що чули у піснях та колискових, у віршах та легендах, казках, які їм розповідали перед сном. Наш вибір – наше майбутнє, бо тільки нам вирішувати бути з більшістю чи.


«Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави» (Мікалоюс Даукша). Зберігаючи рідну мову, ми захищаємо і незалежне майбутнє своєї країни, і щасливе, вільне життя наших дітей, тому що «..рідна мова дається народові Богом, чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів» (В. Захарченко). 1 2 Я2. Е64 3 4С.


Продовження⇒ Наша рідна мова - це душа народу. Вона велична та красива. Нею пишуть гарні твори видатні майстри слова, розмовляє та висловлює думки цілий народ! Тож давайте плекати та оберігати нашу перлину - мову солов'їну. Займенники⇒ наша, вона, нею, нашу. Новые вопросы в Українська мова.


Подписчиков: 792О себе: Українська мова й література в навчальних закладах. Науково-методична література для вчителів-словесників. Переваги наших видань: - цілком відповідають чинним програмам; - містять конспекти до нововведених творів та матеріали про нові імена; - охоплюють теми для уроків літератури рідного краю, позакласного читання; - вміщують варіанти тематичних контрольних робіт у тестовому форматі; - наповнені методичними цікавинками, які вдало поєднані із класичними формами і прийомами; - містять універсальні завдання, що дозволяє комбінувати їх з будь-якими підручниками для роботи в різних класах. Телефонуйте до редакції (044)292-41-06, (098)606-23-81 або пишіть на електронну адресу dyvoslovo@ukr.net.


Розробка позакласного заходу до Дня рідної мови для учнів 1-4 класів. Мета: показати красу та багатство рідної мови за допомогою поетичного слова, українс. Мета: показати красу та багатство рідної мови за допомогою поетичного слова, українського фольклору; розвивати мовлення учнів; викликати бажання любити рідну мову, свій народ, рідну землю. Під час проведення заходу учні виконували український танок " На нашій Україні"; співали пісню " Добрий день, бабусю Україно".


Рі́дна мова — мова, яку людина засвоює з раннього дитинства без спеціального навчання; мова, якою людина мислить. Переважно — це мова батьків. Незнання рідної мови не виключає її існування і не означає автоматичного привласнення цього означення засвоєній чужій мові. В міжетнічних родинах можуть бути вживані дві або чотири рідні мови. Вивчення мови відбувається у дитинстві у природний спосіб в умовах опіки над малим дитям. Як правило — це родинні умови. Рідна мова — одне з найважливіших понять.


«Дивослово» - часопис для вчителів української мови та літератури: культура мовлення, мовознавство, літературознавство, компаративістика, конспекти уроків. Започатковано його в березні 1951 року як двомісячники «Українська мова в школі» та «Література в школі», після об’єднання їх у 1963 році виходив як місячник «Українська мова і література в школі», від 1994 року – сучасна назва. Призначений для викладачів української мови й літератури. Входить до наукометричної бази даних Slavic Humanities Index. Архів журналу “ДИВОСЛОВО” з 2011-го року. Матеріал подається в трьох розділах – «Методика викладання мови й літератури», «Мовознавство», «Літературознавство і компаративістика».


Відтоді цей день у країні став Днем полеглих за рідну мову. У жовтні 1999 року, на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у пам'ять про цю подію було запроваджено Міжнародний день рідної мови, який відзначають у різних країнах щорічно цього дня. Право на рідну мову - одне із головних прав людини, тому розмаїття мов на земній кулі потребує уваги і захисту. Згідно з класифікацією ЮНЕСКО, українська мова за влучністю передачі образу, дії, за милозвучністю посідає третє місце у світі після французької та іранської. Чи всі ми, носії цієї чудової мови, належно дбаємо про неї? Чи всі усвідомлюємо, яким великим скарбом володіємо?


Рідна мова — це невід'ємна частина рідного краю. Це душа народу. Звуки рідної мови чує й сприймає дитина ще з колисковою, яку співає їй мати, і супроводжує мова дитину протягом усього життя. Ніжна й співуча, вона звучить у серці кожного з нас. І хоч протягом усієї нашої історії вона зазнала чимало утисків, все ж неухильно пробивала собі шлях до визнання. Але скільки негод довелося їй витримати! Закривалися школи з українською мовою навчання, її було практично витіснено з Галузі науки і техніки, вищих і середніх навчальних закладів, з багатьох державних установ, вона майже перестала звучат.


Рідна мова — це невід'ємна частина рідного краю. Це душа народу. Звуки рідної мови чує й сприймає дитина ще з колисковою, яку співає їй мати, і супроводжує мова дитину протягом усього життя. Ніжна й співуча, вона звучить у серці кожного з нас. І хоч протягом усієї нашої історії вона зазнала чимало утисків, все ж неухильно пробивала собі шлях до визнання. Але скільки негод довелося їй витримати! Закривалися школи з українською мовою навчання, її було практично витіснено з Галузі науки і техніки, вищих і середніх навчальних закладів, з багатьох державних установ, вона майже перестала звучат.


Рідна мова. Мирний Панас Твори Мирного. Скачати текст твору: txt (8 КБ) pdf (57 КБ). Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давне життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування. Навчаючись з малих літ балакати, ми разом з тими словами, що доводиться їх запам’ятати, набуваємо і розуміння того, що ті слова визначають, — чи назву якої речі, чи думку про що-небудь. Тобто — ми разом з словами набираємося і розуму, набуваємо чужих думок, навчаємося самі думати і ті думки викладати словами.


Наша рідна, українська мова пройшла довгий та не легкий шлях. Її намагались видозмінити, русифікувати, не раз затоптати і зневажити. Та наша мова не зламна, і попри всі перешкоди воскресла і залишилася недоторканою. Тому, незалежно від стану у суспільстві, посади та матеріального забезпечення ми можемо вільно нею спілкуватися. В народі говориться, «Без мови не буде нації». А яка ж для нас рідна мова? Це солов’їна, милозвучна,дорогоцінна, красна, співоча українська мова, якою розмовляють наші батьки, бабусі та дідусі, братики та сестрички, друзі. І байдуже де ви народилися, в селі чи в місті, не варто цуратися своєї мови. Гордіться та цінуйте свою українську мову, адже їй суджена терниста та довга дорога.


Рідна мова у твоєму житті. Твір мініатюра. Українська мова є моєю рідною мовою. Ця барвиста мова лунала у колискових піснях мого дитинства. Нею розмовляли мої предки. Тому українсь. Текст – розповідь. Українська мова є моєю рідною мовою. Ця барвиста мова лунала у колискових піснях мого дитинства. Нею розмовляли мої предки. Тому українська мова є мовою спілкування моїх батьків. Вони навчили мене любити її, не засмічувати поганими словами. Вона дзвенить на вулиці, у магазині, школі, бібліотеці, бо є мовою жителів мого рідного краю. Щоб добре знати рідну мову, я вивчаю її на уроках у школі. Милозвучні рідні слова звучать у моїх піснях.


Отже, рідна мова - це мова, засвоєна в дитинстві, навички використання якого в основному зберігаються і в дорослому віці; рідних мов може бути більше одного. Усяка мова, яким індивід опанував після рідного, називається другою мовою. Звичайно, при такому визначенні друге мов може бути декілька. Відрізняти другий по порядку оволодіння мовою від третього (іноді і наступних), як правило, немає потреби, оскільки функції нерідних мов, ступінь володіння ними мало залежать від порядку, в якому індивід почав їх використовувати. Мови в двомовному суспільстві рідко бувають рівноправні.


Усе через Нього постало, і ніщо, що постало, не постало без Нього». Проблема оволодіння рідною мовою кожним новим поколінням є завжди актуальною, оскільки історично мова – це найдорогоцінніше духовно-культурне надбання будь-якого народу. Доки він дбає про свою мову, доти зберігає і своє єство, етнічну єдність і державно-політичну цілісність. Погляди на роль і значення рідного слова у життєдіяльності людини, а особливо в освіті, навчанні, вихованні та інтелектуальному розвитку дітей, молоді, зустрічаємо у творчій спадщині багатьох видатних постатей української освіти, науки, літератури і культу.


Рідна мова. 19,482 likes. Світові бестселери українською для дорослих та дітей. Вона вирішує придбати фургон у Шотландії, заповнити його книгами і їздити містами та містечками, аби прививати людям любов до читання. Країна щасливих людей, веселих танців, неймовірних пейзажів і. сильних фермерів – закохує Ніну в себе раз і назавжди. Роман про пристрасть до книжок, красиві речі буденного життя і відчуття щастя там, де ти є, з тими, хто дорогий твоєму серцю. Звісно, приваблюють майстерно описані краєвиди Шотландії і постійна присутність книжок, великої кількості книжок. Приємний сюжет не дасть вам засумувати ні пригодами у шотландському селі, ні витівками усіх його жителі.


Рідну мову діти, як правило, засвоюють від батьків. Однак в історії нашої країни, на жаль, часто трапляються випадки, коли люди тільки у зрілому віці повертаються до рідної мови. На сучасному етапі розвитку України дехто стоїть на позиції двомовності. Це може бути прийнятним лише у змішаних сім’ях. Вчені довели, що вже у третьому поколінні залишається лише одна мова. У світі існують нації, складові частини яких користуються різними мовами. Яскравим прикладом можуть бути швейцарці, які розмовляють німецькою, французькою та італійською мовами. Однак це виняток, який лише підтверджує правило: наз.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

чудо пропись илюхина ответы часть 3 страница 22

гдз робочий зошит посібник з хімії 8 клас ольга березан

решебник по экономике 10 класс иванов