фізико хімічних методів аналізу

Області застосування фізико-хімічних методів аналізу. Фізико-хімічні методи аналізу використовуються в різноманітних галузях науки і техніки: 1. Хіміко-аналітичний контроль з метою забезпечення оптимальності хіміко-технологічних процесів, автоматизації та збору необхідної інформації про стан окремих ланок фізико-хімічних та технологічних процесів. 2. Виконання науково-дослідницьких робіт в області хімії, хімічної технології з метою одержання об’єктивної інформації про проходження реакцій, оцінювання виходів продукції і чистоти одержуваних сполук, визначення побічних продуктів, наявності домішо.


Фі́зико-хімі́чний ана́ліз — метод дослідження перетворень речовини, заснований на вивченні залежності між величинами, що характеризують фізичні властивості рівноважної системи, та її хімічним складом. Наслідки досліджень зображають на графіку «властивість — склад». Якщо обмежитись однією властивістю ε (наприклад, питома вага, електропровідність, в'язкість тощо) і з факторів рівноваги урахувати тільки склад χ, температуру t та тиск p, то для системи з к компонентів (незалежні складові) шукана.


Класифікація фізико-хімічних методів аналізу і області їх застосування. 2.1. Електрохімічні методи 2.2. Оптичні методи. 2.3. Хроматографічний метод. Фізико-хімічні методи аналізу відрізняються великою вибірковістю, чутливістю, швидкістю виконання аналітичних операцій. У фізико-хімічних методах аналізу визначають зміни фізичних властивостей системи (коефіцієнту заломлення світла, поглинання світла, електропровідності), які відбуваються в результаті хімічних або електрохімічних реакцій. При виконанні аналізів фізико-хімічними методами точку еквівалентності (момент закінчення реакції) визначають не візуально, а за допомогою приладів, які фіксують зміни тих чи інших властивостей досліджуваної речовини.


Фізико-хімічні (інструментальні) методи аналізу (ФХМА) об’єднують групу методів, що ґрунтуються на вимірюванні за допомогою певних приладів (інструментів) певних фізичних властивостей речовин або їх розчинів, які виникають або змінюються в ході проведення аналізу. Величина фізичної властивості, яка функціонально пов’язана з концентрацією або масою компонента, що визначається, називається аналіти-чним сигналом. Як аналітичний сигнал у ФХМА можуть використовуватися, наприклад, інтенсивність випромінювання чи поглинання світла, сила струму, електропровідність, різниця потенціалів тощо. Якість вим.


Класифікація фізико-хімічних методів аналізу. В залежності від якостей речовин, що використовуються для визначень, виділяють такі методи інструментального аналізу: 1) оптичні (визначення оптичних якостей речовин); 2) електорметричні або електрохімічні (визначають електричні параметри речовин)


Оптичні методи аналізу нерозривно повязані з використанням сучасних приладів різної складності, що породжує вартість аналізу , але дає ряд переваг у порівнянні з класичними хімічними методами : експресність, нерушійність зразків, простоту методики, використання невеликої кількості речовини для аналізу, можливість аналізувати сполуки будь-якої природи проведення експрес аналізу багато компонентних сумішей.


1. класифікація методів хімічного аналізу. Хімічний аналіз – складний багатостадійний процес. При виконанні аналізу будь-якого об’єкта можна виділити наступні етапи: постановка задачі, вибір методу і схеми аналізу, відбір проби, підготовка проби до аналізу, вимірювання аналітичного сигналу, обробка результатів виміру. 2. Фізико – хімічні методи Ці методи базуються на вимірюванні таких фізичних властивостей, які змінюються при перебігу реакції. До таких властивостей відносяться електродний потенціал, електрична провідність, кількість електрики, сила струму, оптична густина тощо. Типовими представниками фізико – хімічних методів є потенціометрія, кондуктометрія, полярографія, амперометрія, фотометрія та інші.


Основні фізико-хімічні методи аналізу У сучасній екології широко застосовують дуже багато різних фізико-хімічних методів аналізу: діаліз, центрифугування, оптичні методи, різні види хроматографії, рН-метрію, гравіметрію, рефрактометрію, мас-спектрометрію, радіо імунні методи досліджень та ін. В даному розділі коротко розглянуто лише декілька основних і найбільш поширених в лабораторній практиці методів. За метою їх використання, методи можна умовно поділити на: методи виділення речовин, їх концентрування, очищення, розділення компонентів, ідентифікації, якісного та кількісного визначення.


У фізико-хімічних методах аналізу визначаються зміни фізичних властивостей системи (коефіцієнта заломлення світла, електричної провідності, поглинання світла та ін), що відбуваються в результаті хімічних або електрохімічних реакцій. Інтенсивність фізичного сигналу залежить від концентрації що визначається компонента. Між хімічними та фізико-хімічними, фізичними та фізико-хімічними методами аналізу не завжди можна провести чітку межу.


1. Фізико-хімічні методи аналізу ґрунтуються: а) на вивчені фізичних явищ; б) на хімічних реакціях, які супроводжуються аналітичним сигналом; в) на вивченні фізичних явищ, які відбуваються під час хімічних реакцій. 2. До фізико-хімічних методів аналізу відносяться: а) фотометричний метод; б) гравіметричний метод; в) потенціометричний метод; г) титриметричний метод. 3. Метод аналізу, заснований на вимірювані потенціалу електрода, зануреного у розчин називається: а) хроматографічним; б) потенціометричним; в) титриметричним; г) фотометричним. 4. Концентрацію йонів в потенціометрії визначають за п.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

чудо пропись илюхина ответы часть 3 страница 22

гдз робочий зошит посібник з хімії 8 клас ольга березан

решебник по экономике 10 класс иванов